Waarom zou je investeren in een assessment?

Assessments, wat  kun je er nu echt uit een  halen?

Zoals je wellicht weet, leveren wij al bijna 20 jaar assessments voor het selecteren van personeel. Toen we daar mee begonnen was het nog een uitzondering als een bedrijf een assessment inzette voor het selecteren van een nieuwe medewerker. Om over het inzetten van assessments voor het ontwikkelen van medewerkers helemaal maar te zwijgen.

Wij gebruikten onze assessments destijds om op 1 a4-tje onze kandidaten goed te kunnen neerzetten. Wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet.

We kregen daar hele diverse reacties op, van een tikje wantrouwend of negatief tot heel enthousiast en onze uitkomsten werden in nauwkeurigheid zelfs geprezen en vergeleken met die van de “grote bureaus”.

Voor ons was en is het dus heel duidelijk dat het afnemen van een assessment een belangrijke meerwaarde heeft bij het selecteren of ontwikkelen van personeel.

Inmiddels leveren wij onze assessments niet meer alleen voor onze kandidaten maar ook aan de bedrijven met wie wij samenwerken wanneer zij een vraag hebben over selectie of ontwikkeling.

 Maar wat is dan die meerwaarde van het inzetten van een assessment?

  • Een assessment dat bestaat uit het testen van de capaciteiten van de kandidaat in combinatie met een interview en soms ook een rollenspel, geeft je inzicht in wat je in de praktijk van de persoon kunt verwachten.
  • Het helpt je de juiste vragen te stellen aan de kandidaat waardoor je meer en vaak ook meer objectieve informatie over de kandidaat krijgt.
  • Je krijgt een kijkje achter het masker van wenselijke antwoorden en goed in solliciteren getrainde kandidaten.
  • Het laat de kwaliteiten zien die een introvertere kandidaat niet altijd zal vertellen waardoor deze toch boven komt drijven.
  • Het bevestigt of ontkracht je onderbuikgevoel zodat je meer zekerheid over je keuze krijgt.
  • Het geeft je handvatten hoe je het beste met de kandidaat kunt samenwerken als collega of leidinggevende en hoe je iemand het beste kunt inwerken.

Kortom behoorlijk veel redenen om er in te investeren.

Volgende keer meer over wat een assessment een goed assessment maakt.

Wil je nu al meer weten over onze assessments of een voorbeeld van een rapport inzien?
Klik dan hier.