De baas worden over je werkweek

De baas worden over je werkweek

Het afgelopen jaar hebben we diverse mensen met coaching geholpen om meer balans te krijgen in hun werkleven. De groep is groter geworden de laatste jaren en dat is opvallend. Als we met ze in gesprek gaan dan hoor je vaak klachten over de omgeving waarin ze werken en leven: ‘ze hebben het niet goed geregeld’ en ‘het werk wordt niet goed opgepakt’ of ‘afspraken worden niet nagekomen waardoor ik in de knel kom’ en ‘anderen lopen de kantjes er vanaf’ enz.

De rode draad is vaak wel dat ze hun werk niet meer zo leuk vinden en ook niet goed weten hoe het op te lossen. Ze zijn ergens het overzicht kwijt en dus de controle en dat voelt niet prettig.

In ons trainings- en coachingsprogramma GROW! besteden we in die gevallen vooral aandacht aan Timemanagement en Effectiviteit. Graag deel ik een ervaring met je en wie weet herken je het een en ander en kun je er je voordeel mee doen.

Koen bijvoorbeeld is projectleider bij een technisch bedrijf en hij heeft zoveel werk op zijn bord dat hij ‘s avonds bekaf thuiskomt en met steeds minder zin en meer moeite naar zijn werk gaat. Hij krijgt zijn energie maar niet terug op het niveau dat hij kende aan het begin van zijn rol en hij is nog maar 37!

Oké hij heeft een jong gezin met 2 kinderen van 3 en 5 en ze zijn net verhuisd wat heel lang (2 jaar) heeft geduurd voordat ze eindelijk beet hadden. Toen moest er ook nog verbouwd worden want ze wilden het huis wel naar hun zin inrichten uiteraard.

Hij heeft samen met Moniek zijn vrouw nog vele uren in deze verbouwing gestoken, iedere morgen vroeg op om even een klusje af te maken en in de avond als de kinderen in bed lagen weer verder klussen. Het is het waard geweest want ze wonen nu in het droomhuis waarin ze de komende jaren als gezin verder kunnen groeien.

Koen dacht dat de vermoeidheid wel zou verdwijnen nu alles in en om het huis geregeld is en dat zijn energie weer terug zou komen maar het valt hem zwaar. Na veel gepieker en getwijfel heeft hij de knoop doorgehakt om grip te krijgen op zijn situatie en zo kwam ik als coach met hem in gesprek.

Soms ben ik als coach niet meer dan een klankbord en ik hoor regelmatig ‘het is fijn en waardevol dat er gewoon iemand is die oprecht luistert zonder de aandacht af te leiden door te zeggen ‘dat heb ik ook gehad’ of ‘je zou eens zus of zo’. Gewoon alleen luisteren zonder te oordelen of met meningen of goedbedoelde adviezen te komen.

Het verhaal dat Koen mij vertelt is uniek (en toch lijkt het ook op dat van vele andere mensen) en ik probeer op zo’n manier vragen te stellen dat het voor mij maar ook voor Koen duidelijk wordt wat hier nu speelt en op welk niveau.

Ik hoef de oplossing niet aan te dragen die mag Koen zelf ontdekken doordat hij verbanden en patronen gaat zien terwijl we samen bezig zijn. Het helpt dat Koen het niet allemaal alleen hoeft uit te denken omdat je dan vaak in kringetjes blijft denken. Als er een tweede persoon aanwezig is die stapsgewijs oprecht vragen stelt en tegen wie je aan kunt praten dan dienen de openingen en nieuwe mogelijkheden zich vanzelf aan.

Hoe wordt je nu stapsgewijs baas over je werkweek?

Hier alvast de eerste stap.

De baas worden over je werkweek: een stappenplan

Vaak doorloop ik een bepaald stappenplan dat er als volgt uit zou kunnen zien:

Stap 1: Ga terug naar de basis, naar het begin.

Een vraag die ik regelmatig stel is: ‘Wanneer ging het nog goed?’ En in dit specifieke geval ‘Wanneer voelde je je nog energiek?’ om dan te vervolgen met ‘Wat is er daarna gebeurd?’ Op deze manier kun je wellicht oorzaak en gevolg (verbanden en patronen) herkennen.