Introvert vs Extravert, we zijn echt anders

Introvert vs Extravert, we zijn echt anders

 

Pandemie, een vloek of een zegen?

Als de pandemie ons iets geleerd heeft dan is het wel hoe wij als mens omgaan met veranderingen.

Verplicht thuiswerken samen met je partner en vaak ook nog met de kinderen dat is voor velen van ons een flinke uitdaging geweest (of nog steeds). Het is niet wat we gewend zijn, onze routines en gewoontes zijn plotsklaps verbroken.

Als zoiets wordt opgelegd door een externe kracht dan wordt ons hele biologische systeem van denken-voelen-ervaren enorm op de proef gesteld met alle gevolgen van dien.

Onze hele systeem begint te sputteren en gedachten en gevoelens van rusteloosheid, gespannenheid, somberheid, doelloosheid, onzekerheid, boosheid wervelen in en om ons heen en kunnen ons flink bezighouden wat uiteraard invloed heeft op onze mentale en fysieke gezondheid, energiehuishouding en zin in het leven.

Toch horen we verschillende geluiden van mensen die bij ons training en coaching volgen. Voor sommigen is het thuiswerken een zegen, ze komen tot rust, ervaren meer balans tussen werk en privé en zijn meer of beter productief.

Terwijl anderen de muren op zich af zien komen, zich opgesloten voelen en hun energie niet kwijt kunnen en de interactie missen met mensen die ze in liever in het echt willen zien en spreken.

Voor ondernemers is het weer een heel ander verhaal, deze vaak zeer gedreven en onafhankelijke mensen zullen al hun energie richten op het realiseren van hun persoonlijke doelen en zullen daarbij tot het uiterste willen gaan en de grenzen opzoeken van wat mag. Een overheid met regels die hen in de weg zit, is misschien wel de grootste frustratie die je kunt bedenken.

Hoe en waarom verschillen we zo van elkaar?

Uiteraard verschillen mensen van elkaar, we zijn immers allemaal uniek toch? We verschillen in onze uiterlijke kenmerken, in hoe we ons gedragen, in wat we willen in ons leven en ons werk, in onze kennis en kunde, in onze interesses en in onze houding hoe we naar de wereld en andere mensen kijken. Sommige verschillen zijn klein en andere verschillen zijn zo groot dat het gros van de mensen erin te verdelen is.

Een van de meest fundamentele verschillen in de mens is, naast man en vrouw, het verschil tussen de introverte en extraverte mens. Waarom dit zo is daar kan men na vele wetenschappelijke onderzoeken nog steeds geen eindoordeel aan verbinden, wel is het zo dat onze verschillen in ons fysieke, denken, voelen en doen hier rechtstreeks mee verbonden zijn.

Er waren waarschijnlijk ook al introverte en extraverte Neanderthalers en ligt deze neiging diep verankerd in wie we zijn en bepaalt het mede hoe we reageren op de wereld om ons heen. We vullen elkaar aan maar kunnen door de verschillen elkaar ook afstoten.

Introvert vs Extravert, we zijn echt anders

De introverte mens wordt vaak de denkende of beschouwende mens genoemd die graag in de eigen denk- en gevoelswereld bezig is. Dit type kan prima alleen zijn en helemaal opgaan in de eigen gedachten of bezigheden en is daardoor vaak lastig te doorgronden.

De extraverte mens wordt vaak gezien als de actieve mens die zich graag bezig houdt met de buitenwereld en de mensen en kansen en uitdagingen daarin. Ze zijn zichtbaarder en hoorbaarder en treden makkelijker op de voorgrond en bezitten vaak veel energie.

Uiteraard zijn we niet alleen maar introvert of extravert en bewegen we ons ergens op deze schaal en in een vertrouwde omgeving met bekende mensen en voorspelbare situaties zul je bij een introvert persoon wellicht extraverter gedrag zien.

Extraverte personen zullen in een competitieve omgeving met zeer directe mensen wellicht introverter gedrag vertonen, helemaal als ze opkijken naar en onder de indruk zijn van die mensen.

Opgeladen of uitgeput, waardoor komt dit?

Ons energiesysteem vertelt ons of het meer introvert gericht is of extravert en dit is genetisch bepaald, we hebben een soort van gas- en remsysteem.

De extraverte persoon krijgt energie van ambitieuze plannen, doelen halen en naar deadlines toe werken, in actie komen, uitdagingen en competitie aangaan, spontaan en vrij kunnen zijn, zelf kunnen bepalen wat je wilt bereiken.

Bij de introvert laadt het systeem op door rustig te kunnen overdenken, even niets te ‘moeten’, zaken grondig uit te zoeken zonder al teveel druk van buitenaf, in je eigen bubbel zijn zonder teveel drukte om je heen, harmonie en routine.

Je moet je wel beseffen dat deze verschillen diep verankerd liggen in hoe we in elkaar zijn gezet en dat dit niet zomaar te veranderen is (als je dat al wilt).

Voorgrond of achtergrond, zichtbaar of onzichtbaar?

Vaak horen introverte professionals tijdens beoordelingsgesprekken dat ze zich wel wat meer mogen laten zien en horen want ze hebben vaak voldoende kennis en inzichten die waardevol zijn om te delen. Toch is de neiging om de ruimte te laten aan anderen om op de voorgrond te treden zo sterk aanwezig dat ze vaak te laat zijn om zich uit te spreken en hun visie of mening te delen.

In groepstrainingen zien we regelmatig gebeuren dat degene die zich snel en spontaan kunnen uiten hun stempel drukken op wat er besproken wordt. Als trainer zorgen wij ervoor dat de introverte professional de ruimte krijgt om zich ook uit te spreken. Daarna wordt de dynamiek alleen maar beter en wordt de bijdrage als zeer waardevol ervaren door de extraverte collega’s en ze vinden het vaak prettig dat ze zich uitspreken.

Maar hoe doe je dat in overleg, vergadering of presentatie op het werk?

Training voor de introverte professional

Speciaal voor deze introverte professional hebben wij diverse trainingen ontwikkeld en geschreven.

Als je een of meer van de vragen herkent dan sluiten juist deze trainingen bij jou aan om jouw specifieke kwaliteiten te ontwikkelen.

  • Wil je meer zichtbaar zijn op je werk?
  • Wil je meer gehoord worden tijdens overleg, vergadering of presentatie?
  • Wil je niet steeds achteraf denken ‘had ik dit maar gezegd?’
  • Wil je minder afwachtend zijn en eerder het woord nemen?
  • Wil je opkomen voor je eigen mening en je grenzen stellen?
  • Wil je beter worden in het verwoorden van je gevoelens en gedachten?

Al deze trainingen zijn 1 op 1 en worden op maat voor de introverte professional gemaakt.