Hoe kun je met kennis van persoonlijke communicatiestijlen de juiste kandidaat selecteren?

Hoe kun je met kennis van persoonlijke communicatiestijlen  de juiste kandidaat selecteren?

Zoals we in het vorige bericht benoemden, is het hebben van een klik tussen selecteur en kandidaat een zeer belangrijke factor bij het selecteren voor een functie.

Het is niet altijd gemakkelijk om iemand in dienst te nemen waar je zelf geen verbinding mee voelt, terwijl deze persoon voor de functie wel de beste kandidaat kan zijn.Veel van onze klanten worstelen hier wel mee. Zeker wanneer iemand een directe collega of medewerker gaat worden. Moet je dat onderbuik gevoel dan negeren? Nee zeker niet. Maar het proberen om te zetten naar concrete aanwijzingen of de samenwerking succesvol zal zijn, is wel een goede stap.

Wat heb je nodig om de juiste kandidaat te gaan selecteren?

 1. Een zeer goede beschrijving van de functie. Wat moet iemand in huis hebben voor deze baan? Wat moet iemand doen? En wat moet iemand zijn? Wanneer dit heel duidelijk is, kun je je verwachtingen namelijk vorm geven.
 2. Wat voor type of temperament ben jezelf? Waar liggen jouw irritaties en met wie kun jij goed samenwerken. Je kunt hierbij heel goed gebruik maken van het Disc model. Wil je weten wat jouw temperament is? Vraag dan een profiel bij ons aan.
  Wanneer je weet wie er bij je past en wie niet dan kun je hier rekening mee houden als je iemand moet selecteren die direct met je gaat samenwerken. Is dit niet het geval, probeer dan goed in kaart te hebben wat het temperament van de leidinggevende en collega’s is.
  Er zijn namelijk combinaties die het beste bij elkaar boven halen en die het slechtste bij elkaar boven halen.
  Hierover een volgende keer meer.
 3. Formuleer voor je gaat selecteren een aantal vragen dat je beantwoord wilt hebben om de kwaliteit van de klik boven tafel te krijgen.
  Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
 • Ga jij liever een conflict uit de weg, of niet?
 • Ben je meer bezig met taken en resultaten of meer met mensen?
 • Hoe belangrijk zijn afspraken en regels voor jou?
 • Zie je jezelf het liefst op de achtergrond of op de voorgrond?
 • Bekijk na het interview de antwoorden op deze vragen nog eens en bezie ze in het licht van de toekomstige samenwerking en de inhoud van de vacature. 

Kom je er dan alsnog niet uit, dan kun je natuurlijk gebruik maken van onze assessments.

De onafhankelijke blik helpt om op een andere manier naar de vacature en de kandidaat te kijken.