Communicatie: Last van hartkloppingen als je iets wil zeggen?

Wat is ons de afgelopen periode nu het meest opgevallen? We zijn druk geweest met het trainen van verschillende mensen in groepsverband en individueel. Meestal was het onderwerp ‘Communicatie’ en dan in combinatie met bijvoorbeeld hoe je professioneler je rol in je bedrijf kunt uitvoeren.

Tijdens deze trainingen in communicatie, zowel in-company als tijdens onze nieuwe persoonlijke maatwerktrainingen, hoorden we van deelnemers dat wanneer het ging over assertieve communicatie, je collega’s aanspreken op gedrag, een presentatie houden of nee zeggen tegen een opdringerige telemarketeer men moeite had om zich uit te spreken uit angst verkeerd over te komen of de ander te kwetsen.

Natuurlijk is dit geen nieuw fenomeen en werken we al jaren met mensen die het moeilijk vinden om effectief te communiceren maar opvallend was het wel dat dit ineens vaak aan bod kwam.

Wat we van de deelnemers hoorden, is dat ze bang waren een flater te slaan, iets verkeerd te zeggen of verkeerd over te komen.

Dit is een gedachte die vooral werd uitgesproken bij mensen die van nature meer introvert zijn.

Wat we ze hebben laten zien, is dit:

Jouw binnenwereld, wat jij denkt, wat jij ziet, wat jij voelt, is van jou.
Jouw buitenwereld ziet dit niet. Er bestaat dus een groot verschil tussen hoe jij je van binnen voelt als je Nee moet zeggen of voor een groep staat en wat jouw publiek aan de buitenkant van jou ziet.

In de praktische communicatie oefeningen en rollenspellen die we met de deelnemers hebben gedaan om dit aan den lijve te ondervinden, hebben we ze kunnen laten zien hoe groot dit verschil kan zijn.

Een deelneemster die van nature heel verlegen en afwachtend is en die heel bang was om zich uit te spreken, leerde hoe ze op een duidelijke manier zonder de andere partij te schaden, Nee kon zeggen.

De vorm van het gesprek had ze geoefend en na een tijdje had ze dat onder controle. Nu nog het innerlijke gevoel. Ze had het gevoel dat ze rood werd, ging zweten en hartkloppingen kreeg als ze Nee moest zeggen. En ze was er van overtuigd dat degene tegen wie ze dit moest zeggen dit ook zou zien en daar dus gebruik van kon maken.

Hoe kun je iemand nu laten zien dat wat je van binnen voelt aan de buitenkant onzichtbaar is?

Tja niets simpelers dan een camera er op zetten en het rollenspel te doen!

En wat wij in de communicatie training allang gezien hadden, kon zij nu zelf gaan bekijken. Ze werd helemaal niet rood, er was geen zweetdruppeltje te bekennen en het gesprek werd prima afgerond met het gewenste resultaat, namelijk er werd tussen beiden overeenstemming bereikt.

Deze deelneemster die het aanvankelijk (net als iedereen die we ooit in beeld hebben gehad) vreselijk vond om naar zichzelf te kijken en te luisteren, zag dat haar communicatie er professioneel, vriendelijk en daadkrachtig uitzag. Geen rode wangen, geen gehakkel, geen zweet.

Voor haar was dit een openbaring, want ze had het rood, gehakkel en gezweet namelijk wel gevoeld. Toch was het aan de buitenkant niet zichtbaar.

Het gaf haar meer zelfvertrouwen en ze werd zich bewust dat haar binnenwereld zich echt aan de binnenkant bevindt en dat ze het allemaal kan en mag voelen maar dat het haar niet hoeft te belemmeren in gesprek met anderen.

Nu lijkt het net of dit verschijnsel alleen bij introverte mensen zou voorkomen. Niets is minder waar. Denk maar eens aan al die mensen die regelmatig optreden, speeches houden, trainingen geven etc. Ook zij hebben soms last van nervositeit. Ook zij hebben soms hartkloppingen of zweetoksels. Maar ze doen het toch.

Wat maakt nu het verschil?

Zij weten dat ze door die momenten heen komen. Zij weten dat de buitenwereld dit niet ziet, en zij weten ook dat zij net als ieder mens het recht hebben om zich uit te spreken.

Kijk maar eens naar dit filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=tfcW-_PZgXM

  • Wil jij ook leren je op een comfortabele manier uit te spreken?
  • Wil jij beter worden in communicatie, ongeacht met wie?
  • Wil je leren hoe je jouw rol binnen jouw bedrijf effectiever kunt uitvoeren?

Neem dan contact met ons op dan geven we je vrijblijvend advies over wat voor jou de beste communicatie training is.