Werkgeluk in deze tijd deel 4

Werkgeluk in deze tijd, deel 4

Vorige keer bespraken we het derde van de 5 ingrediënten die werkgeluk beïnvloeden.

Uit diverse onderzoeken en onze eigen observaties blijkt dat er een paar ingrediënten zijn die werkgeluk positief beïnvloeden. Dit waren ze alle vijf:

  1. Voldoende uitdaging.
  2. Je talenten kunnen benutten
  3. Goede samenwerking en relaties in het werk hebben.
  4. Werk doen dat er voor jou toe doet.
  5. Eerlijke behandeling in alle facetten.

 

Werk doen dat er voor jou toe doet.

Wanneer doe jij werk dat voor jou zinvol is? Hiervoor is het belangrijk dat je je persoonlijke drijfveren kent. Wat is het dat jij uit dit leven wilt halen? Wanneer ben jij gelukkig? Levensvragen waar je misschien niet meteen antwoord op hebt. Kijk maar eens naar deze drijfveren.

  1. ik heb de behoefte om te weten en te begrijpen (inspireren)

Ik wil analyseren, begrijpen, doorgronden en vertoon gedrag als strategie formuleren, innoveren en inspireren en ik ben op zoek naar vrijheid.

 ik heb de behoefte om orde te scheppen (regelen)

Ik wil zekerheid en duidelijkheid creëren en vertoon gestructureerd en georganiseerd gedrag en ik verzeker me van kwaliteit door een goede  planning en het nakomen van afspraken.

  1. ik heb de behoefte om macht uit te oefenen (krachtig leiden)

Ik wil leidinggeven aan anderen, aanzien hebben, beslissingen nemen, invloed uitoefenen, confrontaties aangaan, knopen doorhakken, hogerop komen met durf, tempo, kracht en macht.

  1. ik heb de behoefte om resultaten te boeken (presteren)

Ik heb ambities, formuleer doelen, ga uitdagingen aan en creëer efficiëntie. Ik wil de beste zijn, succesvol zijn, fysieke uitdaging aangaan, goed verdienen, resultaten en vooruitgang boeken.

  1. ik heb de behoefte om mensen te helpen (verbinden)

Ik stel mensen en sociale verbanden leggen voorop, ik zoek saamhorigheid, harmonie en wil draagvlak creëren, mensen verbinden en zwakkeren helpen.

  1. ik heb de behoefte om binding en veiligheid te creëren

Ik houd tradities in stand, ben dienstbaar, behoud mijn identiteit, ga voor veiligheid en geborgenheid, toon vakmanschap en geef mijn ervaringen door aan anderen.

Wanneer je weet wat jouw drijfveren zijn en je kunt dit terugvinden in het werk dat je doet dan zul je meer werkgeluk ervaren.

Wil je persoonlijk effectiever worden, onderzoeken wat jouw drijfveren zijn en hoe jij je werk zo kunt inrichten dat dit meer werkgeluk geeft, dan helpen we je graag met een persoonlijk programma waarin we in een combinatie van online en live leren en coachen je helpen om meer werkgeluk te bereiken.

Met een teamtraining die op maat is gemaakt voor jullie team kun je grote stappen hierin maken.

Volgende keer meer over ‘een eerlijke behandeling in alle facetten’.