Werkgeluk in deze tijd, deel 1

Heb jij werkgeluk?

We vroegen je al eerder: Hoe gaat het met je?  Heb je nog werkgeluk? Het is voor ons de vraag waar bijna ieder gesprek het afgelopen jaar mee begon. Niet zo gek als het leven van de ene op de andere dag er heel anders uit kan gaan zien door een pandemie.

Bijzonder is het dan om de balans op te maken en te zien dat de meeste mensen die wij spreken in de online coaching gesprekken of de blended maatwerktrainingen, het best goed vinden gaan.

In de eerste maanden van 2020 waren de meeste reacties nog positief. Thuiswerken was even wennen, zeker voor de mensen die ook thuisonderwijs aan hun kinderen moesten bieden. Een kleinere groep vond het niet live zien en spreken van collega’s en klanten echt heel lastig maar dat was toen echt een minderheid.

Inmiddels vieren wij bijna het één jarig jubileum van thuiswerken en horen we dat de balans wat begint om te slaan.

Wat maakt nu dat je werkgeluk hebt?

Uit diverse onderzoeken en onze eigen observaties blijkt dat er een paar ingrediënten zijn die werkgeluk positief beïnvloeden.

  1. Voldoende uitdaging.
  2. Je talenten kunnen benutten.
  3. Goede samenwerking en relaties in het werk hebben.
  4. Werk doen dat er voor jou toe doet.
  5. Eerlijke behandeling in alle facetten.

uitdagingen in je werkWat is dan voldoende uitdaging?

Dat is voor ieder mens verschillend. Er is een ideale hoeveelheid uitdaging, een balans tussen niet te veel maar zeker ook niet te weinig. Te veel kan tot stress en uiteindelijk ook tot burn out leiden, maar te weinig uitdaging is even ongezond en leidt tot verveling, apathie of bored out als het lang aanhoudt.

Afhankelijk van je persoonlijkheid, je levensfase en je persoonlijke situatie heb je een hoeveelheid uitdaging nodig. Ga maar bij jezelf na, hoeveel uitdaging wilde jij 5 jaar geleden hebben? En nu? En kijk eens naar je privé situatie? Als jij een heel druk privéleven hebt, bijvoorbeeld omdat je een gezin hebt of mantelzorger bent dan is het fijn als je qua werk misschien wat minder uitdaging hebt.

Ook je persoonlijke stijl (vanuit de DISC methode bekeken) maakt dat je meer of minder uitdaging wilt. Neem nou de Dominante stijl, die houdt van snelheid, resultaten behalen en heeft een flinke gedrevenheid, in de praktijk zal iemand die veel van dit temperament in zich heeft snel naar een nieuwe uitdaging smachten.

Ook de interactieve stijl, zal makkelijk in nieuwe activiteiten en uitdagingen stappen. Het kan vanuit impulsiviteit zijn maar ook omdat iemand met veel van dit temperament snel enthousiast is voor nieuwe zaken.

Bij de Stabiele stijl is dit echt anders, mensen met veel van dit temperament houden meestal niet zo van veranderingen en vinden routine erg prettig.

De Consciëntieuze stijl is wel geïnteresseerd in uitdagingen maar er moet wel bewijs (gegronde redenen over het waarom) bij komen. Iemand met veel van dit temperament zal eerst afwachtend reageren, maar als alles goed is geanalyseerd en het klopt dan is een uitdaging interessant. Zeker wanneer het een mogelijkheid is om iets mooiers, beters, technisch perfecter af te leveren.

  • Ga eens bij jezelf na, hoeveel uitdaging je hebt en of dit genoeg is?
  • Wat zou je kunnen doen om voor jou de ideale hoeveelheid uitdaging te krijgen?

Heb je hier hulp bij nodig? Laat het ons weten, vaak kunnen we je in een korte coaching sessie al een heel eind op weg helpen.

De volgende keer meer over ‘je talenten gebruiken en werkgeluk.’