De juiste mensen binden aan jouw bedrijf, hoe doe je dat?

Hoe houd je nu de juiste mensen binnen in je bedrijf?

Het valt niet mee om goede mensen te krijgen in deze markt, en dan nog maar te zwijgen over het binnenhouden van je beste mensen. We horen het bijna dagelijks van de HR adviseurs en leidinggevenden waar we mee werken.

Van alle kanten wordt er getrokken aan medewerkers zeker in bepaalde branches, denk bijvoorbeeld aan technische mensen.  Hoe zorg je er als bedrijf nu voor dat je de juiste mensen binnenhaalt en binnenhoudt?

Het klinkt heel simpel maar het antwoord is: Investeer!

Investeer in een een goede selectie.

Zorg dat je helder hebt wat je zoekt qua kennis en kunde, maar vooral ook wat voor temperament past bij de functie, het team en de leidinggevende. Wij zien helaas te vaak dat de behoeftes die medewerkers hebben aan bijvoorbeeld duidelijke kaders of juist bewegingsruimte niet worden ingevuld en medewerkers slaan aan het twijfelen of ze wel op de juiste plaats zitten. En die twijfel biedt ruimte voor andere partijen om de medewerker, die jij net hebt ingewerkt en die nu productief begint te worden, een aantrekkelijk aanbod te doen. Lees hier meer over hoe wij kunnen helpen bij effectief selecteren.

Investeer in een goed inwerktraject.

Wellicht is de term on boarding in jullie bedrijf wel eens genoemd of is het al een vast onderdeel van jullie HR strategie geworden. On boarding is meer dan het op de eerste dag verwelkomen van een nieuwe medewerker en een inwerkschema aanbieden. Met on boarden zorg je er voor dat nieuwe medewerkers snel hun weg vinden in je organisatie, deel worden van de cultuur en daarnaast ook sneller productief worden omdat ze zowel inhoudelijk goed ingewerkt worden als snel hun netwerk in de organisatie weten te verkrijgen.

Verwachtingen werknemers

BambooHR heeft onderzoek gedaan naar wat nieuwe werknemers willen in hun eerste werkweek:

  • 76 procent wil training op de werkvloer
  • 73 procent wil worden geïnformeerd over de bedrijfsregels en het beleid
  • 59 procent wil een rondleiding door een bedrijf en toegang tot de benodigde systemen
  • 56 procent wil een buddy of een mentor

Rol van HR

Nieuwe medewerkers willen in grote meerderheid (72%) niet dat HR de leiding neemt bij hun onboarding.

  • 33,23 procent wil dat zijn manager het voortouw neemt
  • 26,57 procent wil dat iemand van de eigen afdeling het doet
  • 21,99 procent wil dat zijn nieuwe collega’s verantwoordelijk zijn voor onboarding
  • 22,99 procent kiest voor onboarding door een trainer
  • 19,30 procent verkiest onboarding door een speciaal daarvoor toegewezen mentor

Investeer in goede communicatie

Alweer een open deur zul je denken. We zouden willen dat de deur zo open was. De medewerkers die wij spreken en die twijfelen over hun baan, geven bijna allemaal aan dat juist het gebrek aan goede communicatie, verwachtingen die niet bewaarheid worden de belangrijkste reden van hun twijfel zijn.  Open communicatie, een cultuur waarbij feedback geven en ontvangen de normaalste zaak van de wereld is en waar niet een maal per jaar een functioneringsgesprek wordt afgeraffeld omdat het moet zijn essentieel om medewerkers tot hun recht te laten komen. Een teamtraining waar gericht gewerkt wordt aan de communicatie binnen een team kan hier goed bij helpen, maar ook de communicatieve vaardigheden van de leidinggevende zijn hierin essentieel.

Investeer in de ontwikkeling van medewerkers

Nog zo’n open deur, maar wel een belangrijke om serieus te nemen. Medewerkers die die functie hebben die echt bij ze past en die ze ook goed kunnen uitvoeren omdat de vaardigheden op orde zijn, zijn gelukkiger, minder ziek en niet geneigd een andere werkgever te zoeken.  Wanneer de werkomgeving en manier van communicatie dan ook nog aansluit bij de behoefte van de medewerker zal deze prima tot zijn recht komen. Een ontwikkelassessment kan een goed hulpmiddel hier bij zijn.

Investeer in goede exit gesprekken

De tijd dat medewerkers 20 jaar of langer bij een bedrijf bleven is voorbij, flexibiliteit is wenselijk voor zowel werknemers als werkgevers. Er zal dus altijd verloop zijn en dat is prima. Maar maak wel gebruik van de mogelijkheid om een exit gesprek te houden wanneer iemand jouw bedrijf verlaat. Laat dit bij voorkeur doen door iemand die wat meer afstand had tot die medewerker. Vraag naar belangrijke zaken, als de belangrijkste reden om te vertrekken en wat deze persoon graag zou willen zien in de organisatie als hij of zij ooit terug zou komen. Vraag ook wat goed ging. Zo krijg je kostbare informatie om je strategie op aan te passen als dit nodig is.

 

Wat leveren deze investeringen nu op?

Al deze investeringen zorgen ervoor dat je een lager verloop, een lager ziekteverzuim en minder wervingskosten gaat maken. Het vinden en inwerken van een nieuwe medewerker op HBO niveau kost al snel €18.000,- geen gering bedrag.  Al met al de moeite waard om je gedachten over te laten gaan en te bedenken welke richting je in wil met jouw HR beleid.

We helpen je graag als klankbord maar ook met assessments en trainingen om het teamwerk in jouw bedrijf te versterken.