We mogen weer naar kantoor

We gaan weer terug naar kantoor: maar hoe gaan we dat doen?

Het afgelopen Covid jaar is een pittig experiment voor ons allemaal geweest. Ik heb net als velen van ons iemand verloren die mij heel dierbaar was maar die heel kwetsbaar was, mijn lieve moeder. Het afscheid is in zeer kleine kring geweest en de familie kon het ‘meebeleven’ op film. Deze opgelegde goedbedoelde afstand hebben we allemaal ervaren, we mochten niet te dichtbij elkaar komen terwijl we daar toch zoveel behoefte aan hadden.

Het thuiswerken zorgde voor sommigen van ons weer voor te weinig afstand. Wie gaat waar zitten om huiswerk en toetsen te maken en waar kun je rustig en geconcentreerd een teams-vergadering houden zonder gestoord te worden? Je deed bijna alles op dezelfde plek: slapen, eten, werken en bij elkaar zijn. Het ‘ommetje’ was al snel een noodzakelijke activiteit om afstand en verbinding in balans te houden.

Van COVID naar GO-FIT

Ik ben al gevaccineerd jij ook? Een onderwerp waar veel gesprekken mee zijn begonnen. En wat betekent dat straks voor ons? Weer meer vrijheid om te bewegen, verjaardagen die met meer mensen gevierd kunnen worden, samen sporten en naar allerlei evenementen, samen juichen voor Oranje en weer op vakantie.

Het betekent ook dat we de komende periode weer op kantoor kunnen en mogen werken. De vraag die bij veel mensen leeft is ‘hoe gaan we dat doen?’ Gaan we weer naar het oude normaal of creëren we een nieuw normaal?

Een architect die ik coach vertelde me dat zij het heel druk heeft met het ontwerpen van de nieuwe kantooromgeving. Hoe gaan we de werkplekken indelen zodat we hybride kunnen werken?

Postnl bijvoorbeeld heeft haar werkomgeving in 3 zones verdeeld.

  1. Focusplekken: dit zijn plekken waar je geconcentreerd kunt werken en waar zoom en teams overleg plaats kan vinden
  2. Samenwerkingsplekken: hier kun je met collega’s regelmatig bij elkaar komen om over het werk te spreken
  3. Dynamische plekken: informele ontmoetingsplekken met een tafel en een paar stoeltjes of luie stoelen

Postnl is zelfs van 1500 individuele werkplekken naar 740 gegaan en geeft de werknemers de vrijheid en mogelijkheid om thuis te werken als je heel geconcentreerd moet werken. Naar kantoor komen is vooral om je collega’s te ontmoeten.

Zijn jullie al in gesprek over hoe jullie weer naar kantoor gaan?

 Lees in het volgende bericht meer over hoe wij jullie kunnen helpen van Covid naar Go Fit te gaan met je team.