Hoe kies je voor coaching of training?

Het is niet zo vreemd dat juist de vraag: ‘moet ik kiezen voor coaching of voor een training’ aan ons gesteld wordt. Wij bieden zowel coaching als training al jarenlang naast elkaar aan.

En eerlijk gezegd weten we er ook geen eensluidend antwoord op. Want de keuze voor training of coaching is iedere keer weer een andere.

Terwijl we dit zo aan tafel bespraken, kwam natuurlijk ook bij ons aan de orde: ‘wat heeft jouw voorkeur als je de lerende partij bent?’ En ook daar bleek maar weer hoe moeilijk dit is. Want wanneer wij iets voor het eerst leren, dan is het fijn om dit als een training over je heen te krijgen. Je leert van de vragen van anderen, want daar was je zelf nu net niet opgekomen of je merkt dat je iets al snapt doordat je een ander kunt helpen.

Maar wil je meer diepgang of een specifieke situatie aanpakken dan is een groepstraining eigenlijk te log. Je blijft toch op het niveau van de grootste gemene deler hangen. Hoe goed dit ook kan zijn.

Kortom bij het kiezen van coaching of training spelen meerdere factoren. Hier een aantal zaken die wij in kaart brengen voordat wij een trainings/coachingsadvies geven:

  1. Wat is de leerstijl van de deelnemer? Is iemand heel praktisch ingesteld of is er een grote behoefte aan theoretische onderbouwing? Heeft iemand een korte of lange aandachtsboog.
  2. Wat is het onderwerp wat aangepakt moet worden? Is dit van meer algemene aard dan is een training vaak prima. Maar specifieke vragen passen nu eenmaal beter in coaching.
  3. Wat heeft iemand zelf al gedaan om het op te lossen?
  4. Wat heeft iemand al aan training en coaching gedaan over dit onderwerp.
  5. Is diezelfde behoefte bij meerdere collega’s aanwezig?
  6. Is iemand introvert of juist niet?

Zoals je waarschijnlijk wel opvalt, is het kiezen voor een training of coaching een heel persoonlijke keuze. Iets leren en jezelf ontwikkelen is maatwerk. Onze ervaring is dat je het snelst tot resultaat komt als je training of coaching op maat inzet. Wij hebben daarom een tussenvorm bedacht die het beste van de verschillende vormen bij elkaar brengt.

De persoonlijke maatwerktraining. 

Dit bevat zowel de voordelen van coaching als die van training. We maken gebruik van oefeningen en werkvormen zoals we in de training doen en gebruiken de voorbeelden die eerdere deelnemers bij bepaalde onderwerpen naar voren brengen. Maar we hebben alleen maar aandacht, tijd en inzicht in die ene deelnemer die precies op maat die onderwerpen krijgt aangereikt die nodig zijn om de gewenste resultaten te behalen. Doordat we de maatwerktrainingen altijd op locatie bij de deelnemer leveren kunnen we direct de verbinding met de praktijk maken en beklijft het geleerde sneller.

Wil je weten welke persoonlijke maatwerktraining bij jou past? vraag dan ons persoonlijk ontwikkeladvies aan.