Assessment voor de introverte professional

DISC Assessment, vindt uit of je meer introvert of extravert bent

hoe kun jij je het beste ontwikkelen

Wil je weten in welke mate jij introvert bent? En wat dit betekent voor jouw ontwikkeling? Doe dan een Disc assessment. Dit brengt jouw ‘Persoonlijke Stijl’ in kaart hoe je doet en reageert en vooral wat je onderliggende behoeftes zijn. Dit ligt diep verankerd in je onderbewuste. Je doet of reageert gewoon op een bepaalde manier zonder er echt bij na te denken, je doet dat automatisch helemaal afgestemd op ‘hoe je in elkaar bent gezet’. Deze gedragspatronen en behoeftes kun je niet zomaar veranderen en sturen veel van je gedrag.

Disc en ontwikkeling: wat is mogelijk?

Het DISC assessment geeft inzicht in je communicatiestijl en wat je drijft of beweegt. Het is een handig hulpmiddel om helder te krijgen hoe je iemand kunt ontwikkelen en zijn of haar effectiviteit kunt vergroten. Het DISC assessment  geeft je ook inzicht hoe je effectiever met elkaar samenwerkt vanwege het inzicht in de verschillende karakters en dus verschillende manieren van werken. Deze kennis alleen al geeft meer begrip voor elkaar, voor het anders zijn en doen en het anders willen van je collega’s. In combinatie met een persoonlijke maatwerktraining of coaching geeft het ook nog de handvatten om met deze kennis op de juiste manier om te gaan.

Disc assessment en gedrag: hoe werkt dat?

Dit DISC assessment of ‘Persoonlijke Stijl Analyse’ is gebaseerd op het DISC model van Marston. Dit model beschrijft ons gedrag over twee assen afhankelijk van hoe wij onze omgeving ervaren.
1. Ten eerste wordt het verschil beschreven tussen direct en indirect gedrag. Iemand kan direct, snel en actief zijn tegenover indirect, rustig en bedachtzaam. Indirect wordt vaak in een adem genoemd met introvert en direct met extravert.
2. Ten tweede wordt het verschil beschreven tussen taakgericht/controlerend gedrag (beheersen van de stressvolle omgeving) en mensgericht/relaterend gedrag (relateren met anderen in een ontspannen omgeving).

Disc en type mensen: hoe verschillen we?

Extraverte mensen zeggen wat ze te zeggen hebben, ze nemen vaak initiatief. Zij zijn direct in hun benadering en richten hun energie op anderen.
Introverte mensen daarentegen spreken zich liever niet uit en luisteren. Zij richten hun energie op hun innerlijke wereld. Hun houding is vaak afwachtend. Hun benadering is dan ook indirect.
Controlerende mensen richten zich op dingen doen en resultaten behalen. Het handelen is rationeel en gericht op het controleren van de omgeving.
Relaterende mensen richten zich op relaties met anderen. Zij laten zich meer leiden door hun emotie.

Disc assessment en de persoonlijke stijl analyse: wat zie je dan?

De Persoonlijke Stijl Analyse beschrijft niet je persoonlijkheid, maar je natuurlijke gedragsstijl, het kernpatroon. Het meet welke combinatie van temperamenten het sterkste aanwezig is en welke gedragsstijl daaruit voort komt. We zijn ons niet bewust hiervan. Deze gedragsstijl zijn we ‘gewoon’, het voelt als natuurlijk. Ons natuurlijk gedrag is verankerd in ons temperament.
Ieder mens vertoont gedrag dat beïnvloed is door alle vier temperamenten! Er is echter één temperament dat overheerst in ons dagelijkse doen en laten en dat is ons primair temperament, ondersteund door een secundair temperament.

Disc en krachten in ons: welke vier temperamenten zijn er?

Het Dominant (D) Temperament:
Direct Gedreven – Resultaat- en prestatiegericht – Hoog Tempo – Neemt leiding
Het Interactief (I) Temperament:
Hartelijk – Enthousiast – Gericht op contact – Prater – Impulsief – Verbaal sterk
Het Stabiel (S) Temperament:
Betrokken – Vriendelijk – Attent – Teamspeler – Houdt van harmonie – Gesloten
Het Consciëntieus (C) Temperament:
Denker – Observator – Precies – Houdt van privacy – Afwachtend – Gesloten

Voorspellende waarde

Het DISC assessment zegt niet wie e bent  en bepaalt ook niet je volledige persoonlijkheid. De verschillende temperamenten hebben echter een voorspellende waarde en geven een indicatie hoe je in de praktijk zult gaan reageren en wat wel en niet bij je past.
Bij het lezen van het assessmentrapport moet je goed voor ogen houden dat het niet geschreven is als een waarde oordeel in termen van goed of slecht. Een kenmerk kan voor de ene functie belangrijk of gunstig zijn en kan voor de andere functie onbelangrijk of zelfs nadelig zijn. Het helpt je wel om te zien of de functie en het type bedrijf waarin je werkt bij jou passen.

Resultaat

Het DISC assessment meet welke kenmerken of competenties die jij hebt passen bij de functie. Je ziet direct hoe goed de match is. Het toepassen van de inzichten en adviezen in het assessmentrapport helpen je  bij het inwerken en je  verder ontwikkelen als medewerker.

Betrouwbaarheid

Het DISC assessment wordt over de hele wereld ingezet bij de ontwikkeling van medewerkers en wordt zeer goed herkend met een ruime 8. De deelnemers herkennen zich er snel in zowel in de kwaliteiten als de ontwikkelpunten. Ook op de werkvloer zijn de kenmerken goed zichtbaar en hebben dus een voorspellende waarde.

Hoelang

Het maken van de DISC vragenlijsten duurt ongeveer 0,5 uur en het interview duurt 1 uur. De hele assessment procedure kan binnen enkele dagen afgerond zijn.

Wil je eens ervaren wat een assessment voor jou kan doen? Meld je dan hier aan. Kennismakingsprijs € 495,-

Wil je eens proberen een assessment in te zetten voor selectie of ontwikkeling dan helpen we je graag. Misschien wil je het eerst zelf proberen om te zien wat de metingen je vertellen. Prijs is voor een DISC en PAS assessment met persoonlijk interview excl. 21% btw.
Aanvragen